Football

Dominik Szoboszlai és a « titkos fegyvere » – kicsi lábak

Dominik Szoboszlai

Az idősebb generáció magyarjai között egy elmélet szárnyra kapott: ha az égtől kicsi lábakat kapsz, sokkal nagyobb esélyed van a futballban való sikerre. Nem hallottál még erről? Semmi gond, most elmagyarázom.

Minden Puskás Ferenccel kezdődött

Az elmélet a legendás Puskás Ferenc idejében született, aki 84 válogatott mérkőzésen 83 gólt szerzett, és a klub szinten is számtalan gólt rúgott, főként a Real Madrid színeiben, ahol háromszor nyerte el a Bajnokok Ligáját. Puskás, aki 172 cm magas volt, alacsony súlyponttal rendelkezett, és hasonlóan Maradonához, erős combjai és kicsi lábai voltak. Közvetlenül a labda közepét találta el, nem volt szüksége nagy futásra, hogy az ütés erős legyen.

Magyarországon Puskás kultikus figura: az ország fő stadionja az ő nevét viseli, és a magyar edzők és tehetségkutatók továbbra is figyelmet fordítanak azokra a játékosokra, akik antropometrikusan hasonlítanak a legendás támadóhoz, és a fiatal tehetségek kiválasztásakor figyelembe veszik a lábuk méretét.

Részben fizikai adottságai miatt Puskás lett az a nagyszerű játékos, akit ma ismerünk.

Magyarországon egy új « aranyfiú » született: Dominik Szoboszlai

Természetesen a 187 cm magas új játékos a Liverpooltól, aki 70 millió euróért érkezett a Leipzigből, fizikailag nagyon különbözik Puskástól. De ami az őt és a legendás játékost összeköti, az a kicsi lábak: Szoboszlai 7-es méretű cipőt visel (európai méret: 41). Ahogyan korábbi edzői megjegyezték, a hosszú lábak és a kicsi láb kombinációja erőssé és pontossá teszi ütéseit, akárcsak Ferencnél.

D

Szoboszlai már alapemberré vált a Liverpoolban. Most fogadásokat tehet a Mostbet Hungary oldalon a mérkőzésein.

Ifjúkorában Szoboszlai olyan cipőt viselt, ami egyértelműen kicsi volt neki. A « vörösök » játékosa, egy olyan ember szerint, aki jól ismeri őt, de név nélkül kívánt maradni, apja, a korábbi magyar klubcsatár, Szoboszlai Zsolt tanácsait követte. Zsolt saját futballakadémiájában, a Fonix Goldban nevelte és képezte fiát, különféle, nem túl egyértelmű gyakorlatokat vezetve be a tréning folyamatába, például futás műanyag palackok között golf labdákat tartva a kezében.

A kicsi cipő ötlete így született: a kisebb méretű cipő viselésével meg kell állítani a láb növekedését. Kicsi lábakkal, megfelelő felkészüléssel, a gyakorlatok végtelen ismétlésével és a technika koncentrálásával Szoboszlainak a jövőben egy igazi szupersztárrá kell válnia.

Szoboslaiegy lépéssel a „Liverpool” vezérévé válás felé

Szoboslaiegy az első napoktól kezdve Klopp csapatának középpályásának alapembere lett, és a nemrégiben a « Bournemouth » ellen hazai mérkőzésen (3:1) a fiatal magyar valóban kiváló játékot mutatott be, két a « Liverpool » három góljából kettőben vett részt.

Dominik kiválóan mozgatja a labdát előre, és elképesztően jó a labda kontrolljában, ami miatt gyakran szabálytalankodnak vele – például ő szerezte a büntetőt, amit Salah értékesített.

A magyar a mérkőzést a legtöbb passzal (65) és sikeres cselekkel (3) zárta a « Liverpool » játékosai közül. A mérkőzés után Jürgen Klopp dicsérte Dominkot az első hazai mérkőzésén nyújtott teljesítményéért, de azt is hangsúlyozta, hogy a szezon első mérkőzésén a « Chelsea » ellen « ugyanolyan jó volt ».

Most a szurkolók és a „vörösök” edzői stábja arra vár, hogy Soboslaiegy gólpasszal vagy góllal térjen vissza: a múlt szezonban az « RB Leipzig » színeiben Dominik 46 mérkőzésen 10 gólt és 13 gólpasszt ért el.

A « bikák » szurkolói emlékeznek rá a hatalmas erővel és pontossággal leadott lövései miatt – ez az egyik oka, hogy a « Liverpool » annyira szerette volna megszerezni Soboslaiegyt, remélve, hogy a magyar játékával segíteni tudja a csapatot a következő szezonban a Bajnokok Ligájába való visszatérésben.


Soboslaiegy az 2022/23-as szezon harmadik legjobb gólszerzője lett az « RB Leipzig » színeiben

Nincs kétség Soboslaiegy tehetségében, ahogyan nincs kétség a magyarok között sem arról, hogy anatómiája (hosszú lábak és kis lábfejek) kulcsszerepet játszott sikereiben.

És a « kis láb » elmélete nem csak Magyarországon releváns: például sok szakértő Lionel Messi 42-es cipőméretét nevezi művészete egyik okának – különösen amikor az elképesztő cselezési technikájáról és a labdával történő irányváltás sebességéről van szó.

Azonban tudományos szempontból nincs bizonyíték arra, hogy a futballista lábméretének és a pályán mutatott teljesítmény között összefüggés lenne. Sajnálatos módon a sportorvoslás még nem mélyedt el ebben a kérdésben.

A « kis láb elmélet » híveinek ellenzői példákat hoznak a nagy lábmérettel rendelkező futballistákról, akik páratlan sikerességet értek el a futballban. Tehát nem mindig függ a siker a játékos lábméretétől.

Lehet, hogy a lábméretre helyezett hangsúly kissé túlzó. De mégis, Soboslaiegynek az a potenciálja, hogy a legjobb futballistává váljon az országban Puskás óta.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *